Историјат

ИСТОРИЈА СПОРТСКЕ ГРАНЕ НА ПОДРУЧЈУ АП ВОЈВОДИНЕ:

Енциклопедија  Новога Сада (свеска 11, страна 120) каже да се у Новом Саду клизање упражњава од краја XIX века. Клизало се на Шодрошу, Дунавцу, барама и каналима. На иницијативу веслачког клуба „Данубиус“ и Стрељачке дружине 1790, године 1893 основано је Тоциљарско друштво.

Прво вештачко (поливано) клизалиште прављено је у дворишту Еђшега у ул.Антона Чехова где је било седиште Стрељачке дружине.

У међуратном периоду за клизалиште је почео да се користи тениски терен у Дунавском парку где је пред сам други светски рат одржано средњошколско првенство Новог Сада у брзом клизању. Такмичења у брзом клизању одржавала су се и на  каналу и Шодрошу.

Уобичајени назив за клизаљке био је „сличуге“ од немачког „schlitschue“ – ципеле за клизање. И у овоме спорту истицао се својим ентузијазмом познати новосађанин, спортиста Јаша Баков.

Са сајта www.vojvodina.com/hronoloski видимо:

1875 год. – основан уметничко клизачки клуб у Великом Бечкереку (Зрењанин)

1876 год. – основано уметничко клизачко друштво у Суботици

1877 год. – основано друштво за уметничко клизање у Новом Саду

1878 год. – основано уметничко клизачко друштво у Вршцу

1885 год. – основано друштво за уметничко клизање у Кикинди

1887 год. – основано друштво за уметничко клизање у Сомбору

1891 год. – основано друштво за уметничко клизање у  у Белој Цркви

1893 год. – основано друштво за уметничко клизање у Сенти а терен је осветљен 1913 г.

Хокеј је у Србији почео да се игра 1903 а 1911 Краљевина Србије постаје чланица Светске хокејашке федерације ИИХФ (тада ЛИХГ).

Српски клизачки савез основан је 04.фебруара 1940 у Београду и чинило га је 6 клубова, који нису били прави хокејашки клубови већ секције других спортских клубова. По два клуба су била из Београда (Београдски тениски клуб и Београдски боб клуб) и Суботице (Палићки спорт клуб и Тенис клуб Палић) и по један из Новог Сада (Тенис клуб Нови Сад) и Старог Бечеја (Спортско друштво Славија)

 У Новом Саду прва утакмица је одиграна 14 јануара 1940 године између Старог Бечеја и Новосадског клизачког клуба који је био секција Тениског клуба Нови Сад. Победили су Бечејци са 7:2 (3:0; 3:2; 1:0)

Прва вештачка ледена плоча отворена је у Суботици 1969 год у парку код железничке станице а у Новом Саду 1972 године  (код отворених базена Сајмиште). Изградњом СПЕНС-а 1981 године, Нови Сад добија и ледену дворану.

Тренутно у Србији, нажалост, постоје само три ледене дворане и то у Београду, Новом Београду и Новом Саду и отворено клизалиште у Суботици.